Friday, December 10, 2010

My Last Entry..... :(

Hello geng2 blogger, silent readers and loyal followers...aku nak molah announcement.

Tok last post aku lam blog tok. Aku rasa sik selesa berblog bila blog aku dibaca oleh urang yang antap derap sik suka ngan aku. Sik bebas rasaku.

Tapi aku ada molah blog baru. Pada geng2 yang mok tauk blog baru aku, tinggalkan jejak kat komen boks entri tok, emailka, pin number atm kad ktkurg ka...erkk!! Bagus gik berik email la, introducela sapa kitak, mun ada blog pdh apa blog kitak sebab aku takut kelak ada urg menyamar...(ko rasa ko Gisele Bundchen dikepong urg??)

Bagi yang dah biasa ngomen aku, aku ngomen takurg, senang aku nak carik tak urg based on blog takurg la, follower aku, senang aku nak kontek mdh pasal blog baru aku.

Ok, makseh banyak2 sebab sudi maca blog ngereco aku lamak tok. Masa tok aku biar blog tok berbukak sampey ujong tahun, stat tahun depan, aku nutup terus blog rilekrilekajak tok waima atiku piluk nak nutupnya. Byk gilak dah ditaipku lam tok eh. Tapi apakan daya, taik kambin bulat2.

Bah, i'll be back with my new blog and my new kereco.

Salam 1 Mesia......


WASSALAM


-FIN-

Monday, November 29, 2010

Fitnah semata-mata...

Ketahuilah bahawasanya....



Al Fitnatu As Syaddu Minal Qatl (betolkan jika salah)


Fitnah itu Lebih Dahsyat dari Membunuh (betolkan jika salah)


Dan aku sik akan maafkan dunia akhirat urang yang memfitnah aku. Nangis aek mata darah skalipun, nehi he inspektor sahab.




KECUALI......





Nya bertaubat nasuha kakya sik akan ngulang agik perbuatan keji laknat dahsyat jaik mulutnya memfitnah urang.



Dan aku berharap sapa-sapa yang memfitnah aku akan menerimak balasan yang 100 kali ganda lebih teruk di dunia dan akhirat.



Aaamiiinnnnn.....




P/S: Tulong ngamin lagik lok. Ney tauk berkat kitak urang ngamin makbul. Tengkiu.

Sunday, November 28, 2010

Berkaus lam lip.

Aku nak nanyak kitak urang especially urang serawak. Pernah pegi MP sik? Pernah masok lipnya makey kad sik? Ada sik kitakurg rasa nak ngupak jak nombor kat lip ya? Ya la rasa aku masa kursus minggu ya tek koh.


Aku sik tauk ya salah ibu mengandong ka atau kesalahan teknikal ka atau kepaloian dirik. Tapi aku rasa mun gik kepaloian dirik, sikkan seluruh2 kmk urg paloi nak. Bukanku sorang jak sikpat nak nekan nombor lip ya lekak dislot kad lip tek, tapi arumbulak berjuntun juak la ARUMBULAK la sikpat nak nekan nombor kat lip lekak dislot kad ya sepanjang aku di siya.


Aku rasa mungkin kesalahan teknikal sebab mun salah ibu mengandong, nang lari tajok la oh. Aku ngan kawanku kursus 3 hari 2 malam minggu ya tek, nak dijadi cerita, malam pertama, kmk duak dah abis kursus nak balit ke bilit. Makeyla lip tengah ya nok on the way ke apartmen.


Slot kad tek, tekan2 sik juak dapat, tekan2 sik juak dapat. Kakya mungkin ada urang tingkat lain nekan lip, raonla kmk urg ngekot tuju lip ya tek, aku tek mbak nyawa dah sempe, plus berkaus lam lip plus ngutik juak rasa sebab dah nak kol 11 malam nak, jadi semangat pun ala2 lemah lintuk la. Terbukak la lip ke tempat parking tek, ada sorang urg laki ya nak masok lip, tapinya tek bukannya tengah2 lip nya masok, dari tepi tang ngecol2 jak, aku apa gik, melompat la terkejut, nya pun melompat juak terkejut nangga aku terkejut. Rasa nak pecah perutku nahan tetak lam lip. Sikkan aku nak meres lam ya, kede ajak mukanya nak. Turun la balit ke Tingkat G tek.


Lepas ya, tinggal gik kmk duak cangok2 lam lip, lom juak sampey2 ke bilit tedah. Last2 aku datang fed-up, aku madah ngan kawan aku, kita pegi balit Tingkat G lagik, kita tukar lip sebelah gik. Aok kata kawanku tek, kuarla kmk duak dari lip ya, padu dari tadik ada urg merati kmk duak, pengerusi penganjur kursus ya tek. Mok tauk apa katanya? Dahla nyerin soranya nyerawo dari tempat dudok kat lobi ya gik ya.








Pengerusi: Aih! Lom sampey gik tak duak tek?



Aku dah rasa nak ngoleng dirik kotan gelik ati ngan dikmpun. Ya nya ngagak mek duak nyuruh ncoba lagik. Cobala kmk duak tek, skali lip tutup sikit gik nak ngapitnya, apa gik aku, bisin da sora kotan beliang ati. Tertinggal la pengerusi ya di luar lip tek. Tedah.


Pas ya tengada lip ya terbukak di tingkat 3, lom dapat gik kmk duak nait ya. Aku pun sik tauk brapa lamak kmk duak lam lip. Boh ditanyak. Bukak jak lip tingkat 3, sukor pekerja MP masok. Terus kmk duak madah kad sikpat pakey. Pekerja ya tek nak turun Tingkat G dari tingkat 3, dahnya nulong kmk 2 tek, ahernya dapat juak nekan nombor ke Tingkat 10. Yang aku gelik ati, ya nya madah, piluk jak bunyi, "Terpaksala kmk nait balit ke tingkat 3 dolok tok." Tedah. Dah ya ajak mampuku padah nak.


Sampey bilit, lega rasa ati. Tapi kepak ngalah urang berekot 4 km lehnya. Masok jak lam bilit tek, ya kmk duak meres benar2 sampey termutah2 ku tetak.


Aduhh....sapa kerja MP sitok, ator lip kitak urang lok.




Monday, November 22, 2010

Rasa pelik...

Kenakku rasa cam ada benda tang sik betol jak dari minggu ya oh? Tang pelik2 jak rasa aku.

Heranku koh. Cam ada sesuatu sik betol jak eh.

Atau mainan perasaan semata2? Cehwahh...

Tapi selalunya mun aku rasa ada something wrong, mesti kompom ada something wrong. Setakat tok firasat aku selalu sik salah.

Wait and see jaklah.

Tawakal jak ngan Allah.

Aaamiinnn....

Tulong ngamin lok geng.

Tengkiu...

Friday, November 5, 2010

Ceredit

Ada sigek ari ya aku ngembak anakku ke Normah. Anakku riya batok berkahak, jadi pegi siya nak neb nya la. Jadi..gu lok. Neb tauk sik tak urang apa ya? Mun gik blur, sik bestku nyerita nak. Cara nyebutnya bukan neb neb neb tapi nap, tido kata urang kampong kamek. ejanya neb. Iskk...kenakku rasa tang ngelepar bajar jak explanation aku tok oh? pendek katala. neb = nebulizer. mun salah heja, nasiblah.

Dah di Normah tek nak, ehh..selingan agik lok. Bukan previous postku madah aku nak nutup blog tek? Insyaallah, nangga rupa lok la pok. Riya rasa ati ajak, lom dilaksana gik. Mupok2 lok oh. Okeh, siney kita tadik bah? Aok, lom stat gik cerita aku tek padu. Perenggan baru gik sekali la oh.

Dah di Normah tek nak, tengah nunggu giliran, masok la seorang wanita yang agak berusia, maybe dalam 50 - 70 umonya la. Kemas jak makey baju kurong, tudung segala. Aku dah gelisah. Mala jak aku musin palak anakku nyuroh nangga ke lain. Eksen indah aku mbak anakku kakar tunjok2 rah lain tek, sukatiku ngenjen jak, asal jangannya nangga makcik ya tek.

Sebelom ya tek, keluar urat maluku tegalnya negor ada sorang urang tua atas kerusi roda, mata tutup, mulut terngangak. Serta ngan jariknya nunjok urang tua ya... "Mak, kenak urang ya mak? Kenak mulutnya terbukak?" Lom soranya lagik, arumbulak sampey lam bilit mayat dak mayat pun nengar. Arumbulak ajak, matiku kenak abas dak pocong malam tok. Choi choi. Dalamku supan plus geram, ya ku madah, "Ney mak tauk, tanyak kitak mpun ngan doktor nun gak." Alu terngangak ajak anakku nangga muka aku. Mok lam atinya madah, "Agak kurang ajar makku jawab soalan aku oh." Yerrr..pandey spekulasi nok umo 4 tahun ya pandey terpikir nok cemya oh.

Oleh kerana pengalaman supan ya tek baruk beberapa minit yang lepas, jadi, aku mestila coba mengelak pengalaman yang sama berulang. Skali nangga, berjaya juak anakku musin palak nangga urang tua ya. Aku dah sik sempat nak nutup mulutnya. Soalannya berbunyi begini:








"Mak, apa kenak ninek ya kecik mak?"



Sekali lagik, aku telah secara tidak sengaja menjadi glemer di kalangan pesakit di tempat emergency siya.

Sekian.


Pa kenak? Mok tauk apaku jawabka? Ku bisitku kat telinganya...






"Kitak sik diam siya. Kelak mak merik kitak ngan ninek ya kelak. Sik boleh poret gilak kedak ya." Ya juak laki aku lom sampey2 gik nak ngambik kamek urang masa ya. Fuhh!!!!

Dahla ritok nak pegi agik ke siya. Adussss......


Tuesday, November 2, 2010

The End???

Adik kakak sekelian, aku rasa mungkin aku akan nutup blog tok rasanya. Rasaku ajakla buat masa tok. Sik taukla kelak-kelak mun aku ada berubah pikiran agik nak. Tapi mun aku nutup blog tok, mungkin aku akan bukak blog baru gik. Tapi mungkin nama blog baru ya aku sik akan inform lam blog tok.

Jadi, bagi sidak yang ku rasa dah biasa, kedak dik badik arumbulak nak, macam geng-geng blogger nok salu komen blog aku tok, sik juak aku maok lost kontek ngan kitak urang. Jadi apa pendapatan bulanan kitak urang? Kosa nanyak pendapatan bulanan urang nak oh. Apa pendapat kitak urang? Maksud aku still keep in touch la sekiranya aku datang rajin mukak blog baru kelak supaya mudah kitak urang ncarik aku kelakla.

Berik idea bernas lok dik kakak.

1. Tutup blog pasya bukak blog baru.

2. Privacy kan ajak blog tok, kakya invite urang tertentu.

3. Boh jak berblog agik mun dah susah gilak.

4. Idea lain?

Pilih ajak. Mun ada nombor 5 indah, ngempas dirikku kaktok.

Sekian...


Wednesday, October 20, 2010

Pengumuman!!!

Harap maaf. Pantun piluk ati terpaksa dihentikan siarannya kerana telah menimbulkan kontroversi.

Sekian, harap maklum.

Friday, October 8, 2010

Ngakal juak kau tok ah....

Tauk sik mainan apa tok?


Tok namanya MONOPOLY...coba heja satu2...M.O.N.O.P.O.L.Y. yer adik2.




Tok gik namanya SAIDINA...heja lagik...S.A.I.D.I.N.A...hokey hadek2.....





Bah, ada cerita sebenarnya nakku kongsiku ngan takurang tok pasal game board tok. Masaku gik muda remaja lok nak...erkk!!! Nek tok pun gik mudak ah. Yerrr...sempat.

Bah, sengan ney tek? Yalahku madah alu mudah nak anyut ngelepar bajar ke lain kakarku lok. Belom gik remaja rasaku, gik alam kanak2 ribena. Aku salu main menatang tok ngan hadek2ku. Tapi bukan monopoly...neyla mampu Chot eh. Bukan juak Saidina, mahal juak masa ya rasa dirik koh Jah. Millionaire jerrr...nok rega sik sampey RM10 ya eh. Tedah ke dirik.

Nak dijadi cerita tek, oleh kerana masa ya kamek tiga beradik ajak pat dimbak main, hadek2 lain gik kecik gilak, mun dimbak main kelak, abis dak rumah dak bangunan dak dadu pakeynya santapan diraja kelak, abis cerita.

Aku tek memandangkan anak yang tua lom bangka, terus autometik dilantik player merangkap banker. (Sedikit demi sedikit tandok setanku tumboh...muaahhaahaha.....).

Mula2 main...mainla kamek orang dengan adil dan saksama...kerana kejujoran aku yang begitu jitu skali, setiap kali main, aku tetap dilantik menjadi banker. Tiba la sigek ari, aku main ngan cousinku, nya ceritala tektiknya main, sik pernah kalah...wahhh!! Best da bunyi...salu champion..bergurula aku ngannya masa ya....

Tiba la hari aku main Millionaire ya dengan hadek2ku tek. Ditemani ngan makhluk bertanduk belah kerek dan kanan ngembak cucok satey pakey nyucok..........palakku...yerr...kunin utak takurang ya....piker la satu mesia sikit oh, boh miker aek juruk jak2 bah.

First raon, aku menang....muahahahahaah......seken raon, aku menang.....sekali lagik muahahaahha.....sampey beraon2, sampey berpuloh ribu beratus ribu dak adikku berutang ngan aku. Ko ada? Last2 sik tahan, nya duak sikmok main agik, aku tatap menageh hutang2 ya...sik kejam lahanat namanya? Muahahahaha......

Last2 aku insap yer tuan2 dan puan2, sik lamak olah setan ya, kejap jak bah. Nyawa penyakatku koat masa ya. Last2 aku ngakuk la aku main tipu. Muahahaahhaa.....erkk...insap tek nak, tetak pun mesti tetak keinsapan...hihihihihi.....aku halalkan dunia aherat utang nok beratus berpuloh ribu ya...bagus sik pangey?

Mok blaja caranya? Tok aku ngajar...ney tauk berkat ilmu diajar aku tok...choi! Pakey ktk urg berhati2 bolehla....



1. Mun kitak urang nangga banker ktkurg main terkangkang napok pemandangan duit lam kotak ngan kakinya, beware jak.

2. Sekira mun kitak urang terkasikka, terbatokka, tereleng bigik mataka, tangan banker ya mok tangga2kan juak.

3. Mun ktkurg nangga banker ktkurg tang tergisin2 sorang jak...jega jak...

4. Usaha dirik piker dikmpun...aku dah stat malas nak naep dah tok.



Cara aku dolok senang jak, mun dak adikku layap, cepat2ku narit duit dari dalam bank ngkah kat duitkumpun. Ya ajak caranya...nembiak bah...ney tauk menipu ya salah satu daripada Dahsyat 13. Gikpun taukku bah ya mainan semata2. Real world nakla ku kejam molah cemya. Berakalku bah Jot.


Sekian, terima kasih.







Friday, October 1, 2010

Sesat di ujong jalan, kembali ke pangkal jalan...

Ada sigek ari ya, lom lamak kak abis raya ketujoh, aku ngan kawanku tek entengoq nyawa nak makan kat ROM. Mahal sik selera mek duak? Entengoq nak makan kat luar negara eh. Sot. Kat Siol Kandis ya bah. Aku ngelar jeraya Siol Kandis ya jeraya idup. Pa kenak? Kaktokku nyusey.


Jadi, bertolakla kmk duak nait belon ke siya. Tedah, berangan. Kawanku drive, ngarap aku drive, alamat makey lorong lam parit la moto ya. Jadi, dah sampey ke lorong nak masok ke Siol Kandis nak, dengan muka berdengah a.k.a konpiden aku madah aku tauk jeraya. Nang menar aku tauk jeraya tapi mun makey jalan church ya. Tok tek masok nok kat skolah ya. Jadi, aku pun panik. Diam jak aku mula2. Dah masok dah mek duak kat lorong2 siya, kawanku nanyak, siney gik nak masok tok? Dengan muka sik bersalah aku sekati mesen jak nunjok masok lorong tok masok lorong ya.


Jadi, dekat nak sampey sigek T-junction, aku tek sik tauk siya T-junction, kawanku nanyak, siney gik tok? Dengan semangat Karam Singh Walia, konpiden Obama bertanding presiden Amerika, tanganku angkat lurus ke depan. "Jalan lurus jak." kataku tek.


Alu nerikik sora kawanku. "Apa nak dilurus, parit depan ya." Sikit gik mek duak nak masok parit, kawanku dah melepas stereng nerais cun2 juak ada moto dari kanan-ketulahan-nak-mampos-moto-ya-sik-merik-signal-madah-dirik-nak-belok. Nasib dalamnya melepas stereng ya nya sik melepas kakinya nekan brek. Mun sik, nakka nyambong raya kat spetar mek duak.


Aku dah mejin kitakurg ngembak dak kueh dak aek menet ngagakku kat spetar. Ceehh..ngelala pun nisik ngan aku, tengada2 jak.


Pas ya dengan semangat waja ala2 komando nak gi perang, gik juak kmk duak berpusin2 lam Siol Kandis ya ncarik nok nama ROM ya tek. Keluar lorong satu, masok lorong tiga, aihh terkejut nangga nemu balit lorong 1. Kenyang giya ajak lam moto mek duak. Dah nemu pal madah ROM nunjok belah kerek, asak ati tek, kakya masok gik lorong 3 balit, entingai alu jak, maka kak masok lorong ya, suka nak sesat bah. Rindok.


Lamak2 nemu juak tek ROM, asak ati mek duak, dah parking pan ROM ya...........
















Sekali nangga....tutup padu...sialan loh.


Wednesday, September 22, 2010

Pengaruh tidak sehat...

Alkesahnya...duak tiga hari sebelom tok tek, aku nengar la berita gempar...san la nyawaku. Boh ditanyak apa berita gempar ya, aku sik ingat. Yang aku ingat nok lekakku nengar berita gempar ya tek. Salu mun nyawa kita beliang, kita nyebut Astarghfirullahal'adzim nak, sikpun Ya Allah ka, Ya Rabbi ka. Yang aku tek, muka dah nampak beliang, tangan dah ngurut dada, nok keluar dari mulut ya la sik boleh blah gilak. Adaka patutku nyebut........















Ya Beda Bedu....




Mintak bang balit aku tok kalik.

Friday, August 20, 2010

AMARAN KERAS!!!!

FOR THOSE WHO HATES ME, DON'T FLATTER YOURSELF BY READING MY BLOG OK! I'M NOT WRITING THIS BLOG FOR YOU HATERS. AKU SIK NGIZIN DUNIA AKHIRAT. SO, GO FIND SOMETHING ELSE TO DO.

Monday, August 9, 2010

Bagai mencurah air ke daun keladi....

Aku sik tahan, aku mesti nyusey juak ngan kitak urang. Waima kali tok entriku pendek jak.

Pagi tok tek sidak director ngan dak kontraktor ngan peguam ngan sapa2 yang berkenaan meeting kat opis kmk urang. Bosku tek bok nak madah nyoh kmk urang nyedia pakey kunyap2, keropok ka sekerem ka gula batu ka pakey daknya, nok ney yang berpatutan la oh. Sikla gila nak meli nok cemya, dak kuih muih la nak. Jangan sik dijamu tetamu datang nak.

Dak colleagueku pegi la meli tek. Sidak semua dah datang, dah start meeting, lom gik dak colleagueku datang. Tengah2 sidak meeting, bok daknya datang ngembak dak kuih. Ney naknya last minit bos madah, alu kamboh-kambohanla mek urang tek. Mejin tak urang, aek lom bertuang, kuih lom beridang, urang lam meeting room dah nyingo2 palak ncarik key makan, ampey juak nak. Sik pian daknya nyingo cemya, leka ngan meeting, aku jak pandey mejin kedirik.

Aek tek dituang diluar bilit meeting, aku tek tukang nyusun cawan tas pirin. Colleagueku tek tukang nuang aek. Ada sigek pirin ya belom bercawan, jadi colleagueku ya tek, kotannya nebes......







Aek dituangnya tas pirin ya.



Dapatku mejin sidak lam meeting room ya bersirup aek lam pirin lehnya.


Sekian, ya ajak. Makseh.


P/S: Tajuk atas ya sik ada kaitan alu ngan isik. Ku rindok jak nak naep bah.






Friday, August 6, 2010

Nyawa nak ngereco...

Aku sorang di opis tok. Semua sekda tok. Rasa nak balit ada juak tok. Perasan sik sidak mun aku balit tok oh? Brapa banyak 'tok' nak ku taip tok? Rasa kakar ngan urang nama 'tok' ada juak. Boh eh, ngutik. Dahku sorang jak tok. Dak lain banyak cuti ganti kak lungkar langker kerja ari sebtu nun tek. Aku ada loba ikit dah ngambik cuti ari senin ya tek. Awalku ngantar borang cuti takut urang lain ngantar dolok dari aku. Cokot giteww...

Ngenang sekda urang pakeyku aek, bagusku ngaek lam blog jak nak oh. Rajin juak tak urang maca aekku tek. Tedah.

Gu lok, apa nakku citaku oh? Nak alah2 cita flashback ajak nak, macam nek tok sekda cita best. Nang jak sekda masa tok. Tapi kitak urang mok tauk, aku ada nemu PakDukun koh. Bukan sekali, tapi duak kali. Siney ku nemu? Biarla resia. Sebab areaku nemu PakDukun ya takut akan memecahkan resia siapa aku sebenarnya, cicakman? atau keluangman? Sekali lagik biarla resia.

Bilitku tok kedak rebak anyutkoh. Daripada aku ngereco lam blog apa salahku ngemas bilit oh. Kelak2 lah oh, kedong bos sekda tok, peluangku ngular. Mun bosku maca tok abis aku. Skali skala bos, report kmk dah siap tek bah. Tok clear brg nok serabut lam palak lok, bok ngelier barang tas meja.

Aku rasa nak cerita kesahku kursus masaku form 4 riya koh, tapi nyawaku malas nak naep. Mun aku merik short notes ajak mok sik kita urang maca oh? Atau rindok agik maca bila aku melelat melelit ke siya ke sitok bersusey sampey sik sempat ngamin?

Aku ngetest lam entri kali tok lok.

- form 4
- kursus di sematan, kem pueh ya bah
- kumpol kat pbb satok ya
- nait bas rami2, aku napok penknife lam pokok bunga siya takut kenak rampas
- sampey ke sematan, bagik kumpulan
- kenak hostel paling ujong, hostel ngutik (pernah sik aku cerita oh? aku nangga balit last2 post aku lok, takut dabel entri, maklom kerjaku mesti nemu dabel entri, sampey ke entri blog pun dabel entri juak lehnya)
- makan, tido, kawat, lecture
- jungle trekking, aku terusuk lam parit, masok payak, berenang lam payak, kakiku ringan dari palak, palak masok lam aek, kaki nait katas, adaka patut.
- sesi bergambar
- balit
- sampey ke pbb aku ngambik balit penknife lam pokok bunga, alu berkarat pok ditinggal lam ya tedah.
- sekian.

giney? best sik? mun nyuruh aku elaborate alu duak mukasurat cerita tok kelak. nang ada blog berisik mukasuratka? loba.


Tuesday, July 27, 2010

Kejadian ngutik di All Joy.

Sebenarnya nyawaku anso-anso tok. Kepak ndakku tauk giney nak madah tahap kepakku ya. Sikboh kitak urang, aku mpun gik heran apa kejadah dipolah aku terkuit-kuit ngan keybod masa tok. Nak madah ada cerita, setakat tok cerita sembilu ajak masa tok, malasku nak nyusey, piluk atiku kelak.

Aku rasa nyawa datang sot ikit malam tok, mun sik, apala kerjaan aku pan pc tok nak. Ngangkang? Yahh...antap. Aku lom lamak komen entri Kundur tek, madah mun aku datang sot, aku nak nyerita pasal dirik kenak kaco kat All Joy. Waima aku sik kacak kata urang nak, sikla sampey sekda urang suka koh. Mun sik, sikku berlaki. Yah...antap untuk kedua kalinya. Ya la susah mun nyawa tengah sentap tok bercerita, tapi ku gagahi jua.

Bah, direct to the point gik cerita aku tok, alu nak nyimpang sior ke lain. Alkisah nak...

Masa ya aku gik sunti. Yerrr....kensel kensel. Sunti indah. Masa ya gik dara pujaan la. Masa ya cun juak bulan posa, memandangkan aku tok sikmok bukak posa kat hostel, bukan apa, malas nak berangkut barang makan pulang ke bilit. Mun roommateku dolok maca tok, abis palakku kenak taji, ya padu gaya cerita sebenar nak. Jadi, aku rela pegi balit pasar-itm-pasar makey bas nombor brapa riya oh? Bas kat all joy nomor 11 rasaku. Mun sapa2 student itm lom tauk bas nomor brapa ke itm, tang nait jak bas nomor 11 lekak maca cerita aku, tang dimbak bas ke nonok, boh nyalah aku. Salahkan gaban.

Jadi, kotan relanya aku cemya nak, kol 4 pagi aku rela bangun waima aku tido kol 3 pagi tegal gila chatting irc dolok. Sigek juak resiaku pecah, tegalku rela sik diam hostel, kotan sikpat ninggal irc. Dibaca gik roommateku dolok skali gik cerita tok, semepak gik palakku kerja sidak. Sebelom mentari melebarkan sayapnya, aku dah cangok2 pan all joy. Rami juak urang cangok2 siya, sikku takut gilak gikpun gayaku berpesen dolok urang sot jak brani ngagak.

Saluku sorang2 la nunggu, aih..lom sampey2 gik ke cerita nak ku cerita tek nak. Kotan ngereco ndak tentu pasal. Dipendekkan ceritala, dalamku sorang2 nunggu bas ditambah lapar gik ya, ya bok nepsu naga, lom lamak sahor, kol 7 lebih dah lapar balit, tok dah kedak cerita Stephen Chow, bulak yang antaps, tapi lawak2 ceritanya oh.

Dalamku layap2 datangla sorang urang laki cam sot2 jak upanya la, aku dah madah, pesenku marek, urang sot jak berani ngagak. Nya nanyakla bas nok berenti pan kmk duak ya pegi siney, aku tek padahla ke siney bas ya. Ya mukadimahnya ajak padu. Alunya nanyak aku nunggu bas nomor berapa. Dengan lurus bendol badolku tek, jawabla aku nomor 11. Tanyak giknya nuju siney bas ya. Dengan semangat budi bahasa budaya kita, aku jawabla ke itm.

Alunya madah, "Kitak diam siney?"

Secara otomatik jariku nunjok Kpg Sinjan seberang jeraya seberang sungey. Waktu tok aku dah rasa ada udang sebalik batu, ada taik sebalik lubang buret. "Kpg. Sinjan," jawabku bulak antaps. Nyawaku dah rasa egol2.

Urg. Sot: Kitak kol brapa balit sitok agik?

Aku egol2: Kol 4 ptg kelak.

Urg. Sot: Mun giya, kmk nunggu kitak sitok, kita sungkey sama2.

Aku egol2: - diam ajak - (Dalam hati yang agak riak, "bait sik malu mok sungkey sama, lom tauk aku vogedevas tok maok ka sik.")

Urg. Sot: Kelak kmk meli kueh, meli aek, kelak siney ka kita sungkey sama.

Dlm atiku, "Agik juak kau tok." Dengan tak semena2.....

Aku egol2: Bapak kmk ngambik petang tok kat sitok kelak bah.

Urg. Sot: Boh suroh bapak kitak ambik, kelak kmk nunggu kitak sitok.

Aihh....kosa veto juak kau tok pandey melarang bapakku ngambik aku. Boleh ko nganti Bush kat Merika nun.

Aku egol2: Aih, neyla gaya, bapak kmk nak ngambik kmk ptg tok. Bapak kmk polis bah.

Keluar stetmen menipu kali keduak dah. Masa ya ringan jak rasa tapak kakiku, ngenang bah aku kecik dari kau, mun sik dah berlepak tapak kasutku ke muka ko tek. Yerr...rasa koat.

Urg. Sot bani bencer: Kamek Kamal (Ingat gik aku namanya, kotannya lain dari yang lain sotnya).

Sambil2 ya nya ngulor kertas, lam kertas ya tertulis la namanya Kamal. Debahnya gik nomor taliponnya. Yang aku rasa nak headbanging lehnya, boleh gik ada nomor IC debah nomor taliponnya ya. Salah kaunter tuju kau tok nong. Ko ada nekel rompuan merik nomor IC? Sik adaa...si Kamal tok jak ada. Sebab ya aku ingat gilak namanya, nasib aku sik ingat nomor ICnya indah oh.

Ya nya ngulor tangan nak bersalam hari raya ngan aku. Jawabku....

Aku nok dah rasa nak pitam: Eh, sik boleh salam. Kamek ada aek semayang. (Sambil2 lam ati berdoa jgn la tiba2 kilat nyambar aku.)

Urg. sot yang tidak putus asa: Giney tek petang tok? Mun sik kamek jak ngambik kitak di itm nun.

Aku yang rasa nak berekot ke balai polis berdekatan: AIH!!! MATI DIAMOK TUNANG KAMEK KELAK!! (Sak jak bila aku bertunang. Bergerek pun lom masa ya. Kotan nak nyelamat nyawa. Jiwa aku dah rasa kacau dah masa ya.)

Urg. Sot yang ahernya putus asa jua: HISH!! DAH BERTUNANG PADUNYA!!

Alunya chow, sebelom ya merik jelingan maut ngan aku. Kira tek ngaco aku muang masanya la. Dalam san buyan, lekak lekek aku tetak sorang kakya, sikku duli agik urg kerek kanan.

Ngutikk!!!!



Tuesday, July 13, 2010

Kesah di PUSTAKA

Duak tiga ari ya tek aku jogging. JOGGING??!! Aih, sik cayakkah? Nasiblah.


Ada sigek ari, aku sik kalak jogging kat Pustaka siya. Pandey nak jogging siya indah ari ya tek nak. Dah nama first time jogging, aku lost in space ikitla kat siya, blur siney nak mula, dari kerek ka, dari kanan ka, dari lam kolam ka...


Ya juak masa ya sidak gago erotik..err...erobik nak. Free ka ngekot erobik ya atau perlu register oh? Ney tauk sapa2 nok maca blog aku tok tauk nak. Jadi, aku malu2 pusak nak tumpang lalu siya. Macamla sidak gago ngan kita nak lalu lalang siya nak, selfkonsyesku dtg masa ya bah. Ngembak dirikku yang sik brapa nak slim kedak daknya. Tedah lok.


Jadi, aku mula la dari bangunan taski ya tek, niatku nak tawaf kolam besar ya. Masa ya aku ngan anakku tek jogging siya. Yerr...4 tahun dah jogging. Tuija.


Dah setengah diameter kolam ya dipusin mek duak, tanggaku dari jauh, aihh...Aini!!!! Angkat kain jemurannn!! Ujan dah turoonnnn!!!!! Adohhh...terpaksa kensel plan musin kolam, U turn balit mek duak tek.

Jadi, lam berjalan berekot tek, aku malar jak madah ngan anakku, "Laju laju..ujan dah turun ya!!"

Jadi tek, urang nok melimpas2 aku tek nengarku madah cemya, U-turn juak ngekot aku ngan anakku. Sepanjang2 jeraya aku gago madah ujan turun tek. Jadi sepanjang urang nok melimpas pun sama juak U-turn.

Sampey jak ke depan bangunan taski ya nak, lakiku nunggu siya. Aku madah, "Kensel la plan nak musin kolam tok, ujan dah turun."






Dengan nada herannya, "Ney ujan??"





Aihhh.....




Ya ku nangga belakang....aihh..ney ujan tek oh??




Skali lakiku madah......







"Mok aek pancut kat kolam ya kitak madah ujan nak...aek pancut ya nakka sik center, nya lebih ke nak ngagak belah jeraya urang jogging siya. Dari belah tok mun kitak sik jauh dari aek pancut ya, nangla kedak ujan...."




Aku: ??????????


Neyla ku tauk tedah. Nama bok kalak.



P/S: Ney tauk ada sidak jogging siya masa aku gago madah ujan turun maca blog aku tok nak, sori oi! Sekda ujan padu...false alarm. :D


Wednesday, July 7, 2010

Entri kus semengattt.....

Aku nak nyerita kesah kus semengat bukanku nak nganok urang tua ya tedah tapi adalah unsur2 cam nganoknya tapi niat di hati tok bukan berniat nak nganok tapi sekadar berkongsi cerita tapi bunyi cam nganok. Isk! Susahku nak explain. Paham kedirikla. (Kesimpulannya: Nganokla ya. Melintang melibu jak kakar...coba terus terang terus oh).

Ada sigek ari ya aku pegila ke sigek tempat tok. Kira cam soping kompleks la nak, masok la sigek kedey jual buku. Di luarnya sidak ada display dak majalah, dak newspaper segala, terjumpa la aku sigek majalah. Nama majalah ya Al-Islam. (alhamdulillah...insap tedah.) Yerr..alu insap tegal tek aku nak meli Al-Islam. Ya bok loba ke laut. Pas ya, sebagai seorang pengguna yang cerewet, aku sik mok la majalah display nak, mestiku mok nok baru nak.

Masokla aku ke kedey tek dengan harapan nak meli majalah yang sama tapi baru yang sik di display. Mun dak kasut dak baju cayak juak tek nak mok nok baru. Tok tek majalah, ampey juak lobs kebobok nak.

Masokku tek, aku sik nampak la urang pun kedey, tapi soranya ada. Padu di belakang kedey urang ya tek. Tunggah la aku tek nak. Aluku nanyak....



The Divavogue : Pakcik, kitak ada majalah Al-Islam nok baru sik?

Pakcik yang blur : Nisik ada kamek ngorder majalah ya rasanya bulan tok. Nisik ada rasanya.

The Divavogue : ?????

Pakcik yang blur : Nisik ada ko nak. Nisik ada kamek order majalah ya.

The Divavogue : O..sik apa la pakcik, kamek meli nok display di luar jak. (Dengan harapan pakcik ya tek ingat adanya berisik Al-Islam ya tek padu nak. Ney tauk, nya terluperrr nak, tedah koh.)

Pakcik yang blur : Aoklah.



Keluarla aku tek, ngembak masok majalah ya dengan harapan urang tua ya paham nok ditanyak aku tek. Jadi, sekiranya kita ngempun kedey nak, mesti kita nunggu kat kaunter nunggu customer mayar nak. Tapi sabila jak aku masok balit ke kedey ya, ilang agik pakcik ya tek. Aih, pikirku, nasib aku tok jujur amanah siddiq fatanah. Yerr...sempat muji dirik. Ku rasa mun aku ngambik ajak, terus joros kuar bangunan dapat rasanya nak. Tapi oleh kerana ajaran agamaku yang melarang keras perbuatan mencuri (meli Al-Islam alu lain bunyi blogku tok. Yerr..sik mutah ijo kitak urang tek? Tahan jak dolok sampey abis cerita, ah) sikla aku ncuri nak, ada kembang burok mataku maca majalah haram kelak.

Ku tunggahku lagik pakcik ya dari belakang tek. Berikku majalah ya ngannya. Pikir teknya teringat padu adanya berisik majalah ya tek nak, aih, sekda effect papa pun. Sik apala, kali lupaknya apa dikakarnya ngan aku tek kali. Kira berpikiran bagus jak aku tek konok. Pas ya alu nya madah....


Pakcik yang blur : RM 6.50 (tapi tok aku sik nengarla, colleagueku nengar).

Dah nak merik ngan aku majalah ya, ditaritnya balit...

Pakcik yang blur : Eh! Pakcik sik makey cermin mata tok, sik nampak gilak brapa rega tok. Brapa tok nak?

The Divavogue : (Aih, aku meli ka aku nyual tok? Sik apa la, warga tuaaa...teras masyarakatttt....alula aku berdondang sayang lam ati tek) RM 8.50 tok.

Yahh!!! Itu ka diaa...rega RM 6.50 jadi RM 8.50. Siney ko nak ngoleh customer murah hati derma duit giya ajak ngan kedey?? Sineyy?? Sitok kat kuching serawak jak ada nong!!! Yahhhh!!!! Mata sapa sik nampak sebenarnya tok???

Bayarla aku RM 8.50 tek...dah keluar bangunan, colleagueku madah, coba tangga benar2 tanda rega ya, RM 6.50 ka RM 8.50? tanyaknya ngan aku tek....sabila aku melak besar2 bijik mata nak....

Dah...malasku nyambong, sedekah jariah jak RM 2.00 ya.


Tuesday, June 29, 2010

Angin kus2.

Pernah sik mengalami peristiwa yang bila ktk urg kenak eh, rasa nak napok palak lam tanah, pernah sik??



Sik pernah???



Put enden. Sekda urang kedak ya gilak sesuci murni sebersi sabun fab oi.



Bok tek aku kenak masa lunch hour. Cheh!! Memalukan sungguh!!


Aku tek kuar lunch ngan laki & anakku. Dipendekkan cerita, lakiku kuar merokok, tinggal aku ngan anakku ajak lam restoran ya tek. Di mana? Biarlah resia..(ko rasa ko Siti??)

Jadi, aku ngan anakku tek dudok berdepan ngan dindin restoran, jadi aku sik tauk ulu ilir nok berlaku belakang aku la.

Abis dah makan ya, aku on the way nak minum aek, terbatok2 la aku tek. Yang soi nya, bukan batok di atas ajak, terbatok sekali di debah. Kede yang amat sikku tauk giney nak molah agik.

Ampey juak angin kus2 tok nang sikpat nak nunggukah, nang sengaja sabotaj nak merik malu aku nak. Dahla ada 2 orang belakang aku. Arapla sidak sik perasan harapan aku tek.

Sekali masa nak angkat, sabilaku nuleh ke belakang, aihh...raminya maknusiawi. Ya nang rasa makan di lebri la senyap sunyek, rasa2nya 2 3 orang jak lam restoran ya tek. Padu berbelasan urang. Ampey juak sopan santun sidak makan sampey aku boleh sik perasan rami ada jak makhluk Tuhan paling seksi lam ya. Seksi ker?

Atau nang sengaja senyap nak nengar bunyi2 yang agak memalukan ka daktok? Atau ada maleykat kuang kuit sebelah nyebelah daknya nyuroh daknya diam gilak giya...atau adakaa...bunyi ittew....terlalu nyerin sampey sidak sikpat terkata2?

Cokot jak aku masok lam moto. Malu weyyyy!!!!

Paham sik cerita aku tok? Sik paham nasiblah, malasku ngulang.


Saturday, June 19, 2010

Sabila Jehenku Datang....

Ada gik entri emo aku tok.

Aku nak nanyak kitak urang. Pernah sik kitak urang nemu urang eh, yang kitak urang benar2 anggap kawan eh, susah sama susah, senang sama senang. Bilanya susah, cokot jak kitak urang nulong, bilanya senang, besar hamak pun kitak urang sik ada lalu rasa dengki rasa cemburu ngannya, malah kitak urang ngekot asak ati sama nangganya asak ati. Bila kitak urang nangganya dapat berita gembira eh, kitak urang yang over the top melampau gik gembira dari urang pun badan. Bila urang ya susah, kitak urang gik over alu kedak Neng Yatimah run2 nangis, sik pun rasa sik tentu hala bingong ngannya. Ada sik???

Kakya bilanya kenak hal, kitak urang gik gago berparang berkerambit nak nganggus urang nok berhal ngan kawan kitak urang ya? Pas ya eh, nang kitak urang la over gik dari kawan kitak urang ya, bagey idup mati kitak urang depend ngan susah senang urang ya. Pas ya, mun kitak urang nengar urang lain nganok kawan kitak urang ya, kitak urang alu datang jehen, nang kawan kitak urang ya sik boleh dianok urang. Ada sik????

Kakya nak, dah menawun kitak urang berkawan tok..........PAP! Kitak urang kenak hal, dari kenak hal ya lah bok kitak urang tauk selamak tok padu kitak urang jak gago berkorban apa saja harta atau nyawa ngan kawan kesayangan kitak urang ya padu. Tang miak ya tek eh, ilek ilek sap gamnya padu nganok kitak urang, nyusey sitok nyusey siya cerita kitak urang selamak kitak urang berkawan ngannya. Ngapi urang tok ngapi urang ya, ngasut urang tok ngasut urang ya sak sidak bencik ngan kitak urang, menjajak cerita kitak urang ke siya ke sitok. Ilek ilek ku madah skali gik tok ilek ilek eh. Tang kitak urang tek berkawan setengah mati ngannya, paduhal lamak tok rasa atinya ngan kitak urang tek lain padu. KItak urang tek sik malu2 declarenya kawan bait kitak urang, tang nya tek sik nganggap kitak urang kawan bait, mun sik, siknya molah kitak urang cemya nak?? Ada sik?? Pernah sik kenak???










JANGAN SIK MERASA!!!






Jadi, apa tindakan susulan kitak urang?



Aku pernah madah yang bila aku berkawan, aku berkawan benar2, seikhlas hati aku berkawan, tapi sabila urang yang aku anggap kawan ya mengkhianati persahabatan aku, aku akan jadi 10 kali ganda jaik dengannya.

Aku rasa urang ya nak ngetest kali camney 10 kali ganda jaik aku tok nak.

Masa tok cayak sik kitak urang? Aku gik merik peluang. Kira untongnya bah aku gik merik peluang. Tapi masehhhh juaaakkkk ku nengarnya nyusey hal aku, nganok2 aku. Aihhheee....

Giney nak molah ngan urang cemya? Berik jak agik peluang dolok? Atau start berjaik 10 kali ganda ya tek?



Thursday, June 10, 2010

Ehem ehem.....

Salam, ari tok besday aku.....










Jadi.........










Ooo...kitak urang........








You, you, you and yes, you too.........
















HADIAHKU NEY?!!!!!!







Hue hue hue........





Thursday, June 3, 2010

Alkisah seribu tudong....

Ari sebutik ya ada sorang kawan lamakku datang ke rumah mbak tudong pakey jual. Aku apa gik, cokotla nak bebeli tudong segala nak. Harus cokot, mun sik, bukan akula ya. Jadi, aku mbakla sikit..sik banyak, 63 igek jerr...pakeyku jual gik.

Malam ya, aku mula operasi mencoba tudong sampey dekat nak kol 12 tengah malam. Masok lakiku lam bilit tek, sebelom ya, nya nang terkayang2 pan pintu bilit, kuang kuit kuar masok nangga aku encobo tudong. Dekat nak kol doblas, nya masok, nangga maseh juakku tek encobo tudong. Ya nya nanyak....




"Brapa igek tudong tok tek?"




Aku vogue the vass : 63 igek jak, sik banyak.



Lakiku yang poret: Alhamdulillahhhhh....



Aku vogue the vass : Aihh..pa kenak Alhamdulillahh??



Lakiku yang poret : Nasib sik seribu igek...mun sik, sampey isok lom tentu lekak gik kita encoba tudong tok.



Aku vogue the vass : ????? (Pandeyku diam.)


Friday, May 14, 2010

Udah tauk nanyak jak agik...sot...

Vannakam, emosi aku agak stabil baru-baru tok jadi aku dapatla post entri stabil ikit. Aku tok nak kongsi cita bodo ikit jak la ngan ktkurg.


Alkisahh.....(flashback)




Ada sigek ari ya, aku disuruhla bapakku mayar bil tipon tertunggak di telekom batu lintang nun. Yerrr....sekali sekala bah tertunggak, ada masanya kita leka bahh lupak nak mayar bil..iyerr....cover line.


Jadi, aku mintak teman adikku pegi siya, lagikpun, sikkan aku nak makey bas pegi siya, dah aku tok sik pandey nereb, lesen jak ada, pakey ngesor terer ajak berisik lesen, tapi sik pernah ngembak moto. Adaka patut.


Sampey ke siya tek, sidak nyuroh kmk duak nait atas. Mun bil tertunggak dibayar, bok sidak mok nyambong tipon. Lupakku madah, tok kesah aku gik dara sunti marek oi, masa gik study marek, bukan baru2 tok. Jadi, masa ya aku sik ada berisik henpon, jadi talian nyawaku bergantong ngan tipon rumah pakey aku bergayut siang malam sik-sedar-kedirik-nya-la-punca-bil-tipon-tertunggak-ratusan-ribu-ehh-over-lalu-jak-kotan-bergayut-24-jam-nak.


Nait la ke atas tek, dah masok opis tek, jadi aku stat datang ujuk. Aku nangga adikku, adikku nangga aku. Sama2 pandey ujuk indah riya tek. Jadi, disebabkan aku anak sulong, err...apa jak kaitan..aku la ngagak rompuan kat meja pan skali ya. Dengan muka ujuk campor berdengah ikit jakla...aku memulakan bicara....







"Kamek tok ada bil tipon..."





Dah kau pegi telekom nak, mestila ko ada bil tipon, sikkan ko ngembak bil sesco siya nak. Malaskuuuu.....





* * *





Tok gik sigek cita ujukku. Masa ya aku ngan lakiku gik maseh bergerex ala2 Zack ngan Azura. Yerr...makey tosikal kayo2 nasib sik jadi bohsia bohjan. Choii!!!


Jadi, kat satok dolok pan bangunan x jauh dari rhb ya nakka ada jual roti john. Aku tek pandey entengoq nangga stall. Stall ajak boleh nyebab aku entengoq, nang mongan dari dolok marek, cuma nek tok jak makan mbak ke badan, dolok gik lom nikah makan banyak ney pun jadi ke taik. Ney ndak slim nyelim dolok. Terkenangku gik slim lok ehh.....


Jadi, nak dijadi kesah tek, singgahla kmk duak ke siya. Lakiku tek nunggu tas tosikal ajak, aku turun meli. Dah sampey siya, kedak urang bodo aku tersengeh2, tersengeh2, ya juak urg jual roti john ya nang merati nungguku sampey ke stallnya. Bila diperati kedak ya jadi sik tentu arahla aku, sebab rasa kacak pun ada masa ya. Sempat juakkk....


Dah sampey pan stall tek, aku pun mula berbunyi.......








"Kitak jual roti john nak?"



Laki aku tek alu nunduk palak kede leh aku. Bukan main terjentang besar gap2 madah...



ROTI JOHN.



Nok ya ajak dijual urang ya koh, gik juak aku nanyak. Malasssssss gikku.......

Tuesday, May 4, 2010

Freeze!!!!

Kelak kelak la aku update. Nyawaku nak datang jehen jak-jak lamak tok. Kelak mun aku post entri kelak jadi blog lucah gik kelak nak alah2 nyumpah.

Tungguku mandik bunga 7 hari 7 malam, di jampi serapah 7 kali sehari, dimbak raon tiap-tiap ari melungak tokey kedey dango ka kedey buku ka waima kedey merepair moto sekalipun, cuti "sakit" tapi sik sakit ka..erkk!! Janganla bos aku pandey maca blog tok.

Bah, maka madah kelak2 update, alu ngereco. Ya ku malassss.....

Okla, aku main game lok......


Tuesday, April 6, 2010

Lidahku Selauk Part II...(bukan lidahku sorangla)

Sambong cerita lidah selauk. Bukan lidahku ajak selauk. Rami juak nyelauk lidahnya padu. Tapi ku nyerita hal aku lok, kakya aku bersusey hal urang lain. Tak baik tawww nyilak kain urang. Errkk!!!



Minggu ya tek aku berbeli belah. Yerrr...pandey nukar word berbeli belah. Jadi, dalam supermarket ya besala nak, mesti ada promotion segala sidak nyual produk nyuroh kita encoba nyerik nak. Aku tok suka mun ada benda free cemya koh eh. Nang sengaja2ku ngesor dirik pan sidak, sak sidak nunggah nyohku encoba especially barang makan (pecah resia).

Jadi, serta masok melangkah jak kakiku lam supermarket ya tek nak, ada promotion coklet Cadbury. Aku dah melior dah. Lom sampey ya dah melior dolok. Nang mongan. Eksen la aku tek melimpas2 dirik siya, siknya lalek mula2. Last2 aku sik tahan, eksenku nanyak, "Promotion apa ini?" Nak madah bodo, aku sekolah. Antap bederap terpampang terjentang siya madah Cadbury nak. Malaskuuu....nyaut juak rompuan ya tek. "Cadbury, you wanna try?" Aku apa gik, ngap la. Rugi nisik nak. Alahku lehnya tek, beli juak aku sigek coklet ya koh, dahla aku nang sikpat nangga coklet.

Aih, ney cerita selauk tek oh? Lom sampeyyy....dengar jak dolok. Boh bingong, sikku nyerita dari A sampey Z dari lorong 1 sampey lorong 10 ku berjalan lam ya koh. Dahku potong2 shortcutku cita tok bah.

Sampeyla ke lorong susu. Dahku karangku susu cap junjong (bukan cap gantong yer adik kakak. Tak malu taww...) adala 2 3 igek, sik banyak bah, taukku takut ngan kencing manis bah. Tertemuku sigek gik stall kecik promote Anlene. Yahh...aku apa gik, eksen encarik barang kat siya. Kali tok rompuan tok negor aku, sik perluku bertanyak ngesor dirik, sebab siya sik rami urang serami kat coklet tek bah, jadinya sikpat jual mahal ngan customer nak. Huahuahua....(asak ati)

Sohnya aku encoba tek, jadi mbakku kakar pasar plus melayer ikit sebabnya cina nak. Tauk jak bunyi camney kita kakar ngan cina nak. "Ohhh...anlene ada dua perisa yerr....(tedah.. aku bok tauk)" kataku tek. "Ya, ada dua, satu coklat, satu vanilla." kata ompuan ya tek. "Saya cuba vanilla dulula," kataku agik tek. Nuntum la aku tek nak. Pas ya nepsu tamak halobaku datang. Aku mesti mok encobo perisa coklet gik. Alula aku ngoloknya, "Yang ni coklat?"

Promoter: "Ya..coklat ni ada pekat sikit, vanilla ada cair sikit."

Aku: "Boleh saya ceri?"

..........................................Ko ada?

Kede kedirikku tek, nasib lakiku berdiri jauh ikit, siknya nengar gilak. Aok juak rompuan ya tek. Apa gik, dalam kede2 giya, sikku mok rugi koh eh. Ambik juakku sigek nok coklet ya alu ku tuntumku. Nok nama alah buyok, beli juakku sigek anlene coklet. Cheh!



* * *




Cerita hal cerik menyerik tok, tingat aku cikguku masa aku gik syolah lok koh. Masa ya pelajaran Sains. Ingat ngan cikgu pusak siam? Haa...cikgu ya la nakku citaku. Cun masa ya eksperimen bab makanan mun sik salahku. Cikgu ya molah la eksperimen tek nak. Berkumpol la kmk sekelas2 nangganya. Cam besa, cekgu explain ka ngajarka, mostly mesti makey bahasa malaysia nak. Sikkan tamil. Mun giya, semua student kelas aku fail kali.

Tiba bab cerik menyerik. Surohnya miak kelasku sorang nyerik tek, dengan nada konpiden seorang cikgu nak, "Ha, nih, cuba awak ceri." Sambil2 ngenjok makanan ya lam suduk dipegangnya. Boh tanyak apa makanan ya, aku sik ingat.



* * *





Sigek cita, masaku kat itm marek. Malam ari, kmk orang tok suka lepak kat tanggak hostel. Pan tanggak ya ada 4 igek public phone nuju utara, timur, barat, selatan. Kira berpusin la nak. Masa ya henpon satu kehendak, bukan keperluan ok adik kakak. Nek tok sikpat cemya, dah jadi satu keperluan dah henpon ya. Revise balit mataplejaran apa ngajar nok ney kehendak nok ney keperluan ya, sikku ingat koh. KHB nak? Kali juak koh.

Jadi, malam ya tek apa kes aku sik lepak keluar, jadi tok aku nengar cerita kawanku jak la oh. Sidak tek balit jak dari lepaking nak, kakak kekek kakak kekek. Aku alu ngagak sidak moret dirik tek nanyak pahal kakak kekek kedak ya sik ngembak aku nak. Alkisah.....

Tengah2 sidak suk lepak diluar, ada sorang miak melaya tok nak makey tipon, jadi ada kawanku sorang tek nangga miak ya nak makey tipon belah utara ka timor leste oh? Sikku ingat, yang penting makey sigek tipon antara 4 tipon ya nak. Oleh kerana kawanku tek semangat kejiranan yang jitu, nya negorla miak ya tek, "Telefon yang awak nak guna tu masih elok, tapi awak terpaksa keraong la."




Wednesday, March 31, 2010

Lidahku selauk....

Giney rasa kitak urang bila pegi Semenanjung kakya terpaksa kakar melaya sebab sik semua sidak sinun paham bahasa unik kita sitok? Aku mula-mula kekok. Lidah gik keras, tough tongue direct translation urang kampong sebelah kamek.



Mula-mula aku sampey ke airport Penang, dalam moto kawan pakcikku. Makku diam, adikku diam, dari Penang ke Kedah 45 minit, aku penin mun diam ajak (atau nang mulut sik pandey diam kali aku tok) jadi aku stat berbunyi mbakla kawan pakcikku kakar tek nak. Bah, ok jak bunyi aku kakar melaya tek, makin asak atiku kakar...sampeyla ke tahap sekda papa gik nak dikakar...diam la sekejap. Berbual palakku diam ajak, stat balitku kakar, berpusin2 utakku ncarik idea. PAP! Idea!

Aku: Dulu sayer pegi KL kan, bila kat highway, sayer heran tak nampak satu pun motosikal....paduhal ader lorong sendiri oo..

Erkk!!! Selauk indah lidahku. Nyaut juaknya tek tedah...

Kawan pakcikku: Ya, motosikal ada lorong sendiri kalau kat highway.

Last2 aku sik tahan....

Aku: Bila nak sampai Kedah ni?






* * *





Masa kmk urang datang rasukan ablasa meli tudung, 4 5 igek kedey berjuntun2 nang tudung ajak dijualnya, sapa sik bagey urang kenak rasok. Adala sigek kedey tok dikenan makku tek, tapi yala tudung ya adala kotor dikit, stok lain sekda, tang ugak2 ya jak tinggal.

Ditunggahnya rompuan kedey ya tek...

Mak aku: Dek, saya nak yang ni tapi tengok ni, ada bertegar sikit. Dapat hilang tak?





* * *






Kat batu feringghi. Aku datang kelabu mata. Barang prada, chanel, gucci, guess, jimmy choo, louis vuitton, marks & spencer, kasut gombak, padah jak, semua ada siya waima tiruan nomor satu tapi nang gelak2 kedak nok benar nak, sikpat makey nok ori, tiruan pun jadila pakey ngesor nak.

Kotanku mok diskaun gil babs nak, menyamarla aku jadi local tek. Siya sinek jak aku madah "Hat nih berapa? Hat nih berapa?" Morah loghat Penang tek, ku madah kitak orang, local lain rega diberiknya, tourist lain rega diberiknya. Kakya ada sigek kedey, ku suk nangga pursenya. Stat la aku operasi menyamar, "Hok nih berapo?" Aikk!! Kuar loghat Ganu indah. Apa lagik, belom sempat urang ya madah rega, aku terus chow. Kede kedirik.





* * *






Tok lam moto, usuku kakar ngan laki tunggalku urang sinun la. Sak berbelit2 lidahnya coba kakar sinun nak. Aku kat belakang nengar jak ceritanya duak. Masok part makanan, aku layap2 ikitla, dah sik interested gilak..part ney ka aku terdengar usuku madah...

Usu: Itula, ....(aku sik berapa ingat tutornya masa tokla)........makan dengan pusu.

Aku kat belakang alu ngelakak. Yerrr...melayer jak bunyi..pusuk jadi pusu..terusku nyambong....

Aku: Baik2, nanti tergugu...




* * *





Ada sigek gik, masa aku datang gila nangga barang nok sik kalak2 ku nangga. Kotan suk tek, ku tunggahku urang kedey ya tek, "Dik, berapa kitak nyual nok tok?" Belik2 jak mata miak ya nangga aku. Lupak indah aku kat negeri lain.



Sunday, March 28, 2010

Apa ko rasa mun.....

Apa ko rasa mun urang yang ko anggap kawan bait selamak tok padu nak alah2 njaik kau dari belakang?



1. Rasa uren?



2. Rasa nyesal seumo idup nemu urang cemya?



3. Rasa nak ngempas dirik apa kenak bodo gilak terus cayak ngan urang alu nganggapnya besfren kau?



4. Rasa nak makan coklet lam fridge? (Lomku makan coklet Tesco lam fridge tek eh, kaktokku nyebal).






Apa tindakan susulan kau bila ko dah tauk urang ya padu sik benar2 dan sik ikhlas nak berkawan ngan kau?



1. Balas balit perbuatannya?



2. Diam ajak, sabar sukor redha jak ko dipolah cemya?



3. Berumbak?



4. Maafkannya?



5. Pegi pasar meli dak ikan sayor pakey makan tengahari?



6. Ngelayo di pasar carik barang pakey beli?



7. Molah sandwich? (Lapar tok, aku molah sandwich lok).






Fikir-fikirkan dan selamat beramal.....



Thursday, March 11, 2010

San Buyan....

Aku pagi2 lagik dah mukak blog. Nangga la hapdet2 sidak blogger ngan website nok best2. Terbukak la sigek gambar tok. Gambar dah lamak tapi aku bok nangga. Besala, peraukku makey dayong ajak, lom ada enjen gik.


Omputeh tok nang macam2 koh. Aku jadi serba salah, nak tetak takut kenak pangkak nyaru. Nak nangis, apa saknya nak nangis nangga gambar cemtok. Jadi, aku molah keputusan, polah muka selamba jakla.

Ko ada?



Jadi, panjang gilak mukadimah kelak, melileh aek lior nunggu nak...gambar tok maksud aku.....


Rilek kawan eh.




America's Next Top Model. Kompom laku.




Urang ngempun cicak kakya mesen cicak ya jadi cemya. Nang kretip. Tapi nak, tang sepasang jak tanggaku lok.



Sempat juakku hapdet, nyawa setengah mati nak nyiap kerja sempat juak. Bah, ya ajakla, jangan sik berupdate, ney nak.

Op! Sebelom ku kenak anok sukati makbapak belah ninek belah kawanku nak, tok aku ngelink siney ku ngoleh benda nak tentu pasal ya:

Cicak Lawak <--Tok, klik jak kat sitok.



Monday, March 1, 2010

Aku kenak TAG!!! Yahoo!!! Tedahh...sakai...

Aku diTAG? Rasa best ada juak, rasa sakai ada juak, sik kalak2 kenak TAG, bok merasa tedah. Jaik ati kedirik. Gu lok ku ngansa kejap lok.

Ok, dah. Jiwa sensitip indah pagi2 tok. Makseh Pak Dukun kerana sudi mengetag waima utak berpusin berlipat ncarik jawapan bagey ujian SPM. Ko ingat kacang ka SPM? Coba ko molah kinek2 gik skali gak, pat sik ko nyawap? Melainkan hard drive utak ko nang sebesar 100 GB boleh ko bedengah. Aku? Aku cam biasa, belajar untok lulus jak.

Bah, aku nyawab tag lok: -

1. Adakah anda rasa anda HOT?
Hot? Emo ka hot sexy vogue the vass? Mun hot emo ya nang ku rasa lamak2 tok nak alah2 emo, mun hot sexy vogue the vass....ALWAYS...errkk!!


2. Upload wallpaper pc/laptop yang anda guna sekarang.
Call me sakai but don't call me stupid. Cehwahhh...giney molahnya wai? Tapi mun aku pandey pun molah, ku rasa aku sikpat upload koh, tauk ktkurg sapa aku klk. Huahuahua...dah terpampang gambar aku kat wallpaper ya, aih, jangan sik tauk, pc opis pc ku jua. Tapi pc ku di rumah opis sik boleh makey. Lokek sik?

3. Cerita pasal gambar
Gambar aku ngan anakku reunion sekolah lamak di hotel. Harus ngembak anak, nya madah miak free bah, mak cokot tok ney mok rugi.

4. Kali terakhir anda makan pizza?
Sik ingat juak koh..adala berbulan2 cemya..pa kenak nanyak pizza oh? kenak sik nanyak kepsi ka, ciken rice ka, senangku nyawab.

5. Lagu terakhir anda dengar?
Lagu noknya madah diriknya bukan Superman. Pikirnya kita tok nganggapnya Superman ya la senggak nggak ati madah diriknya bukan Superman.

6. Apa yang anda buat selain menyelesaikan tag ini?
Molah kerja. Salah ku mpun juak, kerja bertimbun tegal layap ngan benda alah nok nama tenet tokla. Susah juak nginang tenet lam opis eh, sekda tenet bercarik, ada tenet layap. Semua sik betol. Coba sukor gik kau eh.

7. Selain nama sendiri, anda dipanggil dengan nama apa?
Banyak gelaran aku tok. Pemandey aku juak, kacak aku juak, bait ati aku juak, arumbulak semua nok bagus2 pun aku sorangla oh. Nak nunggu kitak urang muji lambat gilak, bagus ku mpun muji dirik dolok.

8. Tag lagi 8 orang
Tag ini ku tujukan khas buat bosku yang sedang lepak2 di kedai kopi dengan ucapan, Aih, bila nak start meeting gik tok? Sempat gik aku nyawab tag tok nunggu ditunggah meeting. Nya gik engah2 kat kedey nun. Balit gik opis! Ko ada nyerawo bos kedak ya?

7 orang gik? Err....ikok leh?
Aku nak nuju ngan lepeh, nyamok, tikus, semut, rengit, lalat dan kesak dengan ucapan udah2 gik tak urang ngaco idup aku kat opis ngan kat rumah, lejuk nyawaku bertepek munoh takurang, brapa dah dosa olehku tegal takurang.

9. Siapakah orang No.1. kepada anda?
Bos akula, bukan siapa2, cuma bos kat opis. Bos yang kamboh. Huahuahua. Noktah. Kenak saman lak bertutur panjang2.

10. Katakan sesuatu kepada orang No.5
Udah gik ko masok lam aek aku, ney nak aku ndak alah2 lupak leh kau.

11. No.3 ada hubungan dengan siapa?
Huh! Banyakkkk....aedes, chikungunya, AIDS, malaria, H1N1..err...nyamok punca H1N1 ka?

12. Bagaimana pula dengan No.4?
Nombor 4??? Ratatouille. Sanggup takurang makan nok dimasak tikus tok? Kembang aek liorku.

13. Pesanan kepada orang No. 6
Udah gik ko ngigit aku. Ko tauk aku tok alah leh gigit kau. Awal bulan 1 tek ko ngigit aku maseh ninggal kesan sampey nek tok. Sik kach agik dah tangan aku, sikpat la masok iklan tangan mahal aku tok.

14. Kata-kata cinta untuk orang No. 2
Sapa mok berchenta ngannya?? Hak ptuih! Sukati masok bilit aku, masok lam fail aku, masok lam tapeh aku..erkk...

15. Adakah No.7 dan No.8 ada persamaan?
Sekda. Sikok pandey terbang, sikok sik pandey. Eh! Bulakku...ada persamaan sigek jak. duak2 serangga.

16. Berikan 5 yang anda tau tentang orang yang mengetag anda
a. Hensem (sudah semestinya sikpat dinafikan lagi, nasib aku dah berlaki. Huahuahua...mati lakiku maca entri tok. Boh manas, pakey mek mesar lubang idong miak tok jak, kitak kacak agik bah, mun sik, sik mek mileh kitak..yerr...nampak da mileh urang kacak ajak. Ko kacak?).
b. Sot.
c. Tinggi (tanggaku lam gambarnya tang tinggi jak).
d. Kretip. Leh tahan nya tok, based on kerja tangannya lam blognya la. Aku mok nangganya jadi pak andam gik mekap pengantin, bule?
e. Kawan Oon viva diva vogue the vass.

17. Persamaan antara kambing dan lembu
Kambin kecik, lembu besar. Mun sik mok rugi, beli lembu. Dagin kambin sik nyaman, liat, lantoh jak rasa, dagin lembu ok. Makan jak2 dipikir, ney nak kin debab.

18. Perasaan anda buat Tag ini?
Rasa bok kalak. Sik kalak2. Asak ati, sakai, maka nak meeting kaktok, tok dolok diagak, nok pakey meeting lom gikku pegangku. Hebat juak penangan tag tok.

19. Gay or Les?
Nakka sama konsepnya nak? Gineyku nak nyawap oh? Yerr..konpius indah...erkk!! Choi choi simpang malaikat 44 (sambil2 jarik tengah ngentak2 meja, sik lamak kembang jari nak alah2 choi choi jak2).

Aih? Abis dahka? Melalak aku eh.


Tuesday, February 9, 2010

Sesi Meluah Perasaan...

Aku rasa nak post entri emo lok, tapi ada aku tok kenak cop emo kelak. Jadi, sik jadila aku post entri emo lam tok. Aku post entri teletubbies hepi hepi life is wonderful masa kecik masa dah besar life is bloodyful ajakla oh. Bah, alu keruk. Giney ko boleh nak post entri hepi hepi life is wonderful masa ko tengah bloodyful. Dapatka? Mun dapat, pa kenakku keruk?

Ney nak aku nak emo (start dahh...). Aku dah rasa nak leput pitam lungkar langker molah keja sik pandey2 abis (ney tek sik jadi ngepost entri emo). Dahla sekda assistant, sik tahan dah rasa nyawaku koh.

Nang ku ngakuk aku ada ngular kayo2 di alam maya cyber cyborg tok tapi ada masa utakku pandey jem indah kotan oberlod gilak ngan keja. Masa utakku jem ya la secara luar kawal jari jemari ku tiba2 jak ngelik (omputeh madah click) mozilla alu mukak dak mendalah cam blog tokla. Nyohku layap jak ko tok blog. Sik boleh kedak ya aih nyeret urang lain molah sik bagus taim keja. (Yerr...blog juak dianok, tempat bersadu siney ko pegi? Blog juak nak.)

Evenku malas nak bersusey cerita mensia jaman Puteri Santubong ngan Puteri Sejinjang berumbak al kesah berebut Putera Serapi ka atau kesah berebut sapa vogue the vass agik. Sik ingatku koh, aku lom laher gik masa ya. Tujuan aku ngepost entri tok nak release tensi nok ku rasa dah nak meletup palakku ada pecah kedak palak Puteri Sejinjang. Mun dah palaknya pecah alu bertabur jadi Pulo Kerak, palak aku? (Ada ati palak mok pecah bertabur jadi pulo juak, ko sapa ngeng.)

Dah ritok macam2 jak keja aku perlu polah, kenak terais terengak gik kedak aku tok bengal. Sori tuan, saya dah korek lubang tinga pagi tadik, sik saya bengal koh.

Mintak nok macam2, aku bukan komputer waima internet jalur lebar mintak kinek alu dapat jawapan kinek. Terpaksala aku kumpul fakta dan auta dolok bokku dapat nyawap. Tok aku gik tengah terkapak2 encarik jawapan alu PAP! Ngempas tipon. Sabar sukor jak aku koh, taukku bah aku makan gaji jak, aku sik makan nasik, karipap dan lemang. Makan ko sorang jak, aku dah majuk.

Ya sigek cita, sigek cita gik aku mala kenak kepong. Rasa kenak kepong along rasa krang kreng krang kreng tipon nanyak payment la apa la. (Tipon nanyak payment? Pandey kau.) Dah sekali tipon nak, ko tipon pun beribu2 kali, ya juak jawapku koh, siknya lekak 10 minit ko tipon agik tiba2 jawapanku bertukar. Ko ingat aku ninek kebayan Poof! Kapoof! ka dapat terus nyoh sidak authorize kinek2 dengan ngayun tongkat sakti TING! Alu authorize. Eh! Kensel ninek kebayan, fairy godmother jak, sik tua gilak bunyi. (Abis! Miak tok start ngereco.)

Sigek juak. Banyak juak sigek ku tek oh. Part aku terpaksa molah keja urang bila mana aku pun rasa ampus dah molah keja ku mpun. (Yala..kerja kan main banyak sempat juak ko tok berblog.) <--Eh jombet! Tok sesi aku meluah perasaanla!!

Sigek juak. Part aku tok dah stat nak rajin urang ngajak aku berloyar. Turun balit la level kerajinan aku tek. Alah olok. Bukan apa, nyaga hati bah. (Yerrr...padah jak ko malas siya.)

Sigek juak. Sak ati nar aku ngan ( ) ya nak alah2 ngujik aku. Ku taesku kelak. Ko sik diam siya, ada ko ku bukutku kelak. Nak meluah perasaan pun sik tenang ada jak nak nyampok.

Last-last kuar juak entri emo...sikku tahan. (Nan ado...) <---Shadap yu!!! Sekian, entri ngereco..legaaaaa........

Friday, January 29, 2010

Dilema melanda...

Lamak sik speaking. Apa ke jadah. Speaking lok waima grammar terabor ndak tentu pasal. Datang gian dah aku tok. Tengah krek.

I was wondering...I wonder how I wonder why...

Yerrr...ingga indah aku eh.

Actually, I am thinking of changing my career. I want to try something new, I want to gain more experience rather than doing my routines this past 5 years of working at the same place. But the thing is, I love my job, I love my work even though I had to work-my-*toot*-off here. I am comfortable in my own room, my own tables, my own chair, my own computer, but of course provided by this company. I am comfortable with my colleagues although sometimes some of them ticked my off. :))

But I feel that this is my second family. Anywhere we go there will be ups and downs. Sometimes there are happy times and sometimes not. Even if we work somewhere else, the routines are similar.

I am still thinking....whether should I or shouldn't I......quit and work somewhere else? Will it be the same old routine? Will it be a better place than now? Will it be a disaster? Will I regret the decision that I will gonna make?

Dunno.......

But maybe I will give it a shot. I will try to apply. Doesn't mean that I will be accepted but at least I tried. Even if I AM accepted, doesn't mean that I HAVE to accept it. I still have time to think.

I'm just afraid that I will make a wrong decision and that will effect my whole life. Hmmm.....

Any suggestions? You're welcome to suggest...:))